Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

A „tudományos” vallás

A Magyarországon tevékenykedő szektákról és kisegyházakról szóló sorozatunk ez alkalommal a Szcientológia Egyházzal foglalkozik. Az amerikai L. Ron Hubbard által ötven évvel ezelőtt „tudományosan igazolt” módszerek alapján kidolgozott eszme napjainkra szerte a nagyvilában számos követőre - és ellenzőre - talált. A támadások ellenére azonban mégis terjeszkedik. Hazánkban is több misszióirodát működtetnek. Munkatársunk a budapestit kereste fel.

A Szcientológia Egyház Budapesti Missziója irodájában jól öltözött, barátságos fiatalok fogadtak. Egy mindjárt el is kezdett foglalkozni velem.

- Tegeződjünk, jó? - kérdezi.

-Persze, nyugodtan - mondom, elvégre azon a 25 év korkülönbségen csak nem múlik semmi.

- Mi a problémád?

- Semmi különös, csak „útkereső” vagyok, szeretném tudni, hogy mit kínál az egyházatok.

- Az élet minden területére tudunk megoldást javasolni, ki kell töltened egy tesztet, amiből a személyiségedről kapunk képet, megnézzük az IQ-értékedet is, majd a teszt alapján személyre szóló megoldást javaslunk. Akarod?

- Persze, azért vagyok itt.

Kitöltöm a 200 kérdésből álló tesztet és alávetem magam az IQ vizsgálatnak is. Egy másik fiatal hölgy számítógépen kiértékeli, majd papírkáról felolvassa személyiségem fő vonásait. Jellememet egy grafikonnal írták le, amelyen tíz tulajdonságot vizsgáltak. Ha valamelyik az általuk szürke vanalként jelzett érték alá eseik, akkor azonnali kezelésre szorulok. A lap tetején nagy betűkkel virít: Standard Oxfordi Képességvizsgálat.

Mit jelent, hogy „Oxfordi”? - kérdem.

- Hogy az oxfordi egyetemen készült.

- Melyik tanszéken pontosan?

- Hát nem úgy értem, hanem hogy Oxford városában volt éppen Hubbard úr, amikor írta.

- Ja, akkor mondjuk lehetne akár bácsalmási képességvizsgáló teszt is?

- Igen.

Ellenvetésemre a hölgy képtelen bármit is mondani a papírján olvasottakon kívül, viszont azonnali megoldást kínál életem minden problémájára, a csak nekem kitalált tanfolyamot, aminek elvégzése után minden, az általuk normálisnak tartott értéken alul lévő jellemzőm értéke javulni fog. Minél több tanfolyam, annál egészségesebb leszek. Egy 40 órás tanfolyam alig tízezer forint, tanfolyam ugyan nincs, jegyzetet kapok, amit csak az én érdekemben, persze saját ritmusomban olvashatok, ha van kérdésem, akkor nagyon szívesen segítenek. Fizetés nélkül semmilyen felvilágosítást nem adnak a tanfolyamról.

- Akarod ezt a szolgáltatást?

- Igen.

- Akkor ezt írd alá!

Négy oldalnyi anyag, sűrűn teleírva olyanokkal, hogy tudomásul veszem, megértem és elfogadom, kijelentem, stb.

- Ne haragudj, de nekem ehhez időre van szükségem, hogy átrágjam magam. Hazaviszem és majd honap visszahozom.

- Azt nem lehet! - hangzik a válasz.

- De hát miért nem? Nyilván ügyvédeitek hada dolgozta ki ezt a belépési nyilatkozatot, miért várod el tőlem, hogy én ezt az ügyvédem nélkül aláírjam? Ha aláírom, kapok belőle egy példányt?

- Nem.

Kárpáti Péterrel, a Magyarországi Szcientológia Egyház titkárával beszélgetek.

- Mi motiválta Hubbard urat, amikor létrehozta a vallásotokat?

- A másokon való segítés vágya.

- Mi a szcientológia célja?

- Hubbardot idézem: „Egy civilizáció, ahol nincs őrültség, ahol nincsenek bűnözők és nincs háború, ahol a tehetség virágozhat, a tisztességes embereknek jogai megadatnak és ahol az Ember szabadon szárnyalhat egyre magasabban.”

- Tehán ez nem üzleti vállalkozás? Csak azért kérdezem, mert furcsának tűnik, hogy ismertetőjükben az „adómentesség” az egyik leggyakrabban előfordulő szó.

- Nem, határozottan nem, mindenki azt hiszi, hogy ebből mi meggazdagodunk, de ez nem igaz. Miután adómentességet kaptunk az USA-ban, kiadtuk az ismertetőnket, ami részletesen leírja, hogy miért és hogyan kaptuk meg az adómentes, tehát közhasznú státuszt.

- Az „üdvözülést” adó tanfolyamoknak azért elég borsos áruk van, magyarul az éppen legjobban rászorulók nem tudják megfizetni.

- A saját létfenntartásunkhoz szükségünk van pénzre, enélkül egyetlen egyház sem tud működni. Nem kérünk és kapunk állami támogatást sem.

- Megmondom őszintén, hogy egy kicsit elfogott a kétely, amikor ottjártamkor a maximum 20 éves hölgyek egy olyan számítógépen feldolgozott teszt alapján, amely tíz tulajdonságomat pontozta, magánéletem minden problémájára egyből megoldást tudtak javasolni. Azt is megtudtam, hogy a szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard kb. ötven évvel ezelőtt ezt nem kinyilatkoztatta, hanem tudományosan igazolta módszereinek helyességét. Gondom a Magyar Értelemző Szótár értelmezésén a tudomány szóról („a természet, a társadalom és a gondolkodás objektív összefüggéseiről szerzett igazolható ismeretek rendszere”) nem vitatkozunk. Tehát azt szeretném tudni, hogy ötven éve amerikai kultúrkörben egyetlen ember által leírt, azóta megváltoztathatatlan és az egyházon kívüli objektív kutatók számára hozzáférhetetlen módszer mennyire tekithető tudományosnak, és hogy ma Magyarországon egyáltalán hogy meri bárki is felelősséggel alkamazi ezt, még csak olyan szinten is, hogy tanácsot ad mások életviteléhez.

- Az élet igazolta, hogy igaza volt. Saját magát is meggyógyította, aztán vizsgálódásait kísérletekkel is igazolta. Mindenki saját tapasztalata alapján dönthet. Az általa leírtak 90 százaléka nyilvános.

- Kiken kísérletezett?

- Módszerét az azt alkalmazó emberektől érkezett visszajelzések alapján fejlesztette ki és tökéletesítette, de az rossz kifejezés, hogy „valakin kísérletezett”. Egyébként mi ezt nem erőltetjük rá senkire. Nem kell hinni benne. Ez nem hit kérdése, a dolgok egyszerűen így működnek. Számomra bebizonyosodott, hogy ezek az elvek működnek. Azt mondjuk mindenkinek, hogy saját tapasztalata alapján döntsön.

- Tehát megállapodtunk abban, hogy az a tudományos, ami igazolható. Pszichológusok, pszichiáterek miért nem igazolták az Önök fetételezéseit?

- Az ellentétek 1946-ra vezethetők vissza, amikor Hubbard ugyanabban a katonai kórházban feküdt, hogy háborús sérüléseit regenerálja, ahol a titkosszolgálat pszichiáterei végezték titkos kísérleteiket. Fel akarták használni kutatási eredményeit, de ő nemet mondott. Nem tartjuk kompetensnek azokat, akik az elme problémáinak megoldására pl. elektrosokkot alkalmaznak, gyógyszereket adnak vagy viselkedésmódosító agyműtéteket végeznek. Nekik nincs joguk beleszólni az emberi elme kérdésibe. Alapelvünk az, hogy minden fajta, az emberi elmével kapcsolatos kérdés csak a vallás hatáskörébe tartozik.

- És a szcientológia az vallás, ugye?

- Igen.

- Mi van akkor, ha holnap jelentkezik egy másik vallásalapító és azt mondja, hogy csak nekem van jogom segíteni az elme fejlődését?

- Teheti nyugodtan, attól még a miénk jó.

- Miért nem vihetem haza a belépési nyilatkozat általam aláírt példányát sem? Ha ez ennyire tudományos és segítő szándékú, akkor miért ez a nagy titkolózás?

- Nem? Ez csak az ott lévő hölgy butasága miatt lehetett. Újságírók meg szokták kapni.

- Nem tudta, hogy újságíró vagyok. Másnak ez nem jár?

- Nem szokták kérni, de ha mégis, akkor elvihetik.

- Az egyik szórólapjukon az áll, hogy önök több millió kábítószerest szabadítottak meg szenvedélyüktől. A nemzetközi szakirodalomban sehol sem találtam ennek igazolását.

- Ez valóban túlzás, biztosan valami félreértés lehetett.

- A Méregtelenítő program című promóciós anyagukban a következő szerepel: „A kutatómunka legújabb felfedezései a következőket mutatják: ... a kodein, a novokain és mások... évek múltán restimulációt okoznak... minden ilyen ellenséges biokémiai vegyület a szövetekben ragad és felgyülemlésük a test vízháztartását és biokémiai egyensúlyát lerombolják.” A biokémikusok nem tudnak ilyenről. Mi az, hogy ellenséges biokémiai vegyület? A konyhasó biológiai szempontból létfontosságú anyag, de nagy mennyiségben ölhet is. A helyi érzéstelenítő novokain nem rombolja le a szervezet vízháztartását és a kodein restimuláló hatása is ismeretlen. Az egyes vegyületek metabolizációjának felfedéséhez Hubbard úrnak nem volt köze, de mégis úgy tűnik mintha ez az ő „találmánya” lett volna.

- Ezt biztosan nem ő mondta így, biztosan rosszul idézték.

- Nem én kerestem ezt az idézetet, önök választották és egyértelműen Hubbard úrnak tulajdonították. Egyébként annak eldöntéséhez, hogy valakinek szüksége van-e az önök méregtelenítő programjára, tíz kérdésből álló tesztet kell kitölteni. Négy-hét igen válasz esetén azt állítják, hogy igen. A baj csak az, hogy a kérdések olyanok, hogy minimum nyolcra mindenki igennel válaszol. (Pl.: Előfordul, hogy tompa az agya? Néha türelmetlen? Volt-e nyilvánvaló ok nélkül fáradt? Néha ok nélkül ingerlékeny? stb.) A beiratkozási kérelemben aláíratják egy úgynevezett elektro-pszichométer, mint vallási eszköz használatát. Mi ez?

- A misszió lelkészei számára szolgál útmutatásul, a vallási szolgáltatásokon résztvevőknek segít gyötrelmeik területeit behatárolni.

- Hogy működik?

- Nem értek hozzá pontosan, mindkét elektródját kézbe kell venni és köztük egy kvarcóra elemének megfelelő erősségű áram halad át.

- Egyfajta hazugságvizsgáló?

- Nem, dehogy! Nem ez a célja.

- Akkor mi a különbség?

- Nem tudom, nem vagyok fizikus.

- Ha jól értettem, a megfelelő díj befizetése után elvégezhetem az önök által javasolt tanfolyamot, így eljutok valamilyen fejlettségi szintre. Új tanfolyam következik, magasabb szintre jutok és így tovább. Ha nincs elég pénzem, nem tudok tovább fejlődni. Ki dönti el és milyen alapon, hogy elég fejlett vagyok-e már? Mennyire objektív ez a vizsgálat? Vagy úgyis kérdezhetem, hogy szcientológia tanfolyamok elvégzése nélkül elmém eljuthat-e olyan szintre, mint a tanfolyamokkal?

- Tanfolyam elvégzése nélkül nem.

- Tehán a szcientológusok úgymond kölönbek?

- A tanfolyamot végzettek olyan tudásra tehetnek szert, amely birtokában jobban a társadalom hasznára válhatnak. Én nem állítom, hogy egy szcientológus különb bárki másnál csak azért, mert tanfolyamokat végzett.

- Önök nem nyújtanak segítséget olyan szerencsétlen rászorulóknak, akik öngyilkosságot kíséreltek meg, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek vagy elmebetegek.

- Azoknak akarunk segítséget nyújtani, akikkel kevesebb problémánk lehet. Pár túlságosan problémás ember a múltban összezavarta egész közösségünk működését, ezért született ez a döntés. Értelme, hogy néhányan ne tartsák fel a többség továbbhaladását.

- Hubbard úr által összeállított 15 pontos becsületkódex 1?. pontja azt mondja, hogy sose sóvárogj az után, hogy szeressenek vagy csodáljanak”. Nekem ez egy kicsit furcsa kijelentés egy vallásos ember szájából.

- Ezt rosszul fordították, helyes fordítás: ne kívánd, hogy szeressenek... ami annyit jelent, hogy légy hajlandó önzetlenül cselekedni, ne várd el, hogy kapj is valamit.

- Gondolt-e már arra, hogy az ötven éve leírtakon esetleg változtatni kellene, modernizálni, javítani stb., esetleg új körülmények merülhettek fel azóta, a tudománnyal foglalkozók is állandóan ezt teszik, hiszen Ön mondta, hogy ez nem kinyilatkoztatás?

- Hubbard úr meghagyta, hogy semmit sem szabad változtatni. A szcientológia az ő műve, ha valaki azt csinálja, akkor ne változtasson azon, mert csak így derülhet ki, hogy valóban működik-e. Ha valaki jobbat tud, csinálja, de ne hívja azt szcientológiának.

- Sok országban támadják önöket. Miért?

- Minden jelentős mozgalmat a történelem során kemény támadások értek, mi sem lehetünk kivételek. Lehet, hogy féltékenyek a sikereinkre, de nem tudom, én kérdezem, hogy miért.

Ismertetőjükben és a beavatási kérelemben a következők olvashatók: „figyelmen kívül kell hagyni a lehurrogást, amit az önző értelmiségtől kapunk... a Misszió nem ígér semmit arra nézve, hogy a szolgáltatásban résztvevő személy milyen lehetséges előnyöket tapasztalhat..., a szolgáltatás kizárólag a fent megnevezett misszió felügyelete és ellenőrzése alá tartozik..., ezennel kijelentem, hogy elfogadom a sérülések, veszteségek és károsodások bármely és minden ismert vagy ismeretlen kockázatát...”

Magyarországon egyházként vannak bejegyezve, az USA-ban adómentességet élveznek, mert tevékenységük nem minősül üzleti tevékenységnek. Szintén az ismertetőjükből: „a Szcientológus Vállalkozók Nemzetközi Intézete, amely üzletemberekből áll, ...azért alakult, hogy ... segítsenek a többi tagnak, hogy gyorsan és igazságosan intézzenek el üzleti vitákat.”

Bunyevác Zsuzsa


Vissza az előző oldalra