Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Standard Oxfordi Képességvizsgálat

Megtévesztő elnevezés

Miért félrevezető, megtévesztő és etikátlan a szcientológusok által használt teszt elnevezése? A 200 kérdéses kérdőív - melyet a jelenkezőkkel, érdeklődőkkel töltetnek ki - azért viseli a jól csengő Standard Oxfordi Képességvizsgálat nevet, mert „Hubbard (az alapító) éppen Oxfordban tartózkodott”, amikor megalkotta azt - és ennyiben ki is merül a kérdőívnek a neves egyetemhez fűződő kapcsolata. Ezt persze nem kötik a gyanútlan érdeklődő orrára, hanem a trükkel hamis presztizst teremtenek maguknak.

Lehet (bár igen nehéz elképzelni), hogy Hubbard nem gondolt az elnevezés félreérthetőségére... Mindenesetre tisztességes, etikus lenne valami kevésbé hivalkodó nevet találni helyette. Ahogy egy szellemes újságcikkben olvasható:

Mit jelent, hogy „Oxfordi”? - kérdem.

- Hogy az oxfordi egyetemen készült.

- Melyik tanszéken pontosan?

- Hát nem úgy értem, hanem hogy Oxford városában volt éppen Hubbard úr, amikor írta.

- Ja, akkor mondjuk lehetne akár bácsalmási képességvizsgáló teszt is?

- Igen.

Ami kicsit furcsa: a teszt neve eredetileg „Amerikai Személyiség Elemzés” (American Personality Analysis) volt, és csak később jutott eszébe Hubbardnak, hogy egy jobban csengő nevet válasszon. Az is érdekes, hogy az amerikaiaknak Angliában írt tesztet...

A tesztről

A szcientológusok esküsznek rá, hogy igen pontosan méri a személyiséget, míg a szkeptikusok azt mondják: mindenkinek rossz eredményt hoz ki: „Neked szükséged van ránk!”.

Ami mindenképpen furcsa: a világ összes országában, minden kultúrában mindenki ugyanazt a tesztet tölti ki, és ugyanazon algoritmus alapján értékelik ki. Ez azért érdekes, mert a pszichológiai teszteket országonként „igazítani” szokás. Ami egy adott országban a kultúra része, az más helyen az átlagtól eltérő szokás lehet (arról nem is beszélve, hogy a teszt több mint ötven éve íródott). Ezek az „igazítások” felmérésekkel történnek - vagyis résztvevők százaival, ellenőrizhető körülmények között. Az eredményeknek megfelelően módosulhatnak a kérdések és a kiértékelési ponthatárok is. Ezért tűnik teljesen tudománytalannak a teszt - bár ezt egy kísérletnek sem ártana kimutatnia. Ehhez persze az kéne, hogy a szcientológia nyilvánosságra hozza a kiértékelési algoritmust...

A www.xenu.net Oxford Capacity Analysis oldala felsorolja a 200 kérdést és megadja a „helyes” válaszokat is (sajnos nem írják le, hogy honnan származik az információ). A kérdések természetesen a www.scientology.org honlapról is elérhetőek (a személyes adatok megadása után, mely a kiértékeléshez kell, ami nem a Neten történik).

Adatokkal való visszaélés

Adatvédelem (Az ADATVÉDELMI BIZTOS honlapja) - „Állampolgári bejelentés alapján az adatvédelmi biztos 1997-ben már foglalkozott a szcientológiai egyház által terjesztett 'Oxfordi képességvizsgáló teszt' - lapokkal. A biztos akkor felhívta az egyház figyelmét arra, hogy az adatlapból nem derül ki egyértelműen, hogy az adatszolgáltatás önkéntes, netán kötelező, valamint hogy milyen célra használják fel, mennyi ideig tárolják a kapott adatokat. A helyszíni ellenőrzés tapasztalatai szerint a szcientológia egyház a kérdőíveken továbbra sem tüntette fel magát mint adatkezelőt, mivel az adatlapon szereplő 'SZE DIANETIKA KÖZPONT' megjelölés nem ad pontos tájékoztatást az adatkezelő kilétéről. A helyszíni vizsgálat során a biztos munkatársai megállapították, hogy a szcientológia egyház adatkezelési gyakorlata ellentétes az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel. A miskolci adatbázisban az egészségi állapotra vonatkozó különleges adatok szerepelnek, amelyek tárolásához hiányzott az érintettek írásos hozzájárulása. A központ ezen túlmenően olyan személyek különleges adatait is őrzi, akik a tesztlap kitöltése után nem váltak a szcientológia egyház tagjává.”

Levél - „Az alábbiakat egy kb. fél éve ('95 júniusában) keletkezett levélben írtam le néhány közelebbi, a Neten is sűrűn elôforduló barátomnak. Az ok, amiért most elôszedtem és nyilvánosságra hozom, egy 'levélbomba'. Nem idézem, mert nincs neki mondanivalója. Szenteste elôtt érkezett, külsôségeiben karácsonyi üdvözlôlapnak álcázva, beltartalmában viszont egyrészt a Scientology atyjának alkalomhoz illô intelmeit, másrészt az elérhetô tanfolyamok árait tartalmazta, fele-fele arányban.

Elsô gondolatom az volt, hogy rájuk gyújtom azt a rohadt központot, de ezzel általában le is cseng bennem az erôszak. ;-) Amiért különösen mérges lettem, az az, hogy én _igen nyomatékosan_ megkértem az ott dolgozó, valaha jóismerôsömként nyilvántartott srácot, hogy töröljenek a szemét nyilvántartásukból, mert semmi közöm hozzájuk azon túl, amit itt is közreadok. A postázott levél azt mutatja, hogy erre nem került sor.”

Cégek

Teszt a Környezetvédelmi Minisztériumnál - „A tizenkét környezetvédelmi felügyelőség közül nyolcnak az igazgatói posztjára írt ki pályázatot tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium. [...] Kétszáz, a szcientológia egyház által kidolgozott efféle kérdés megválaszolása után egy intelligencia-, majd egy képességvizsgáló tesztet kellett kitölteniük január elején a pályázóknak, mégpedig a fenti egyházhoz tartozó Vári József vezette H-Tech Consulting Kft. szervezésében. A tárca mintegy 1 millió forintot fizetett a vizsgáztatásért [...]”

Részletek Dr. Veér András - Dr. Erőss László: Bolondok (űr)hajója c. könyvéből

„Ajánlgatják magukat cégek átvilágítására, persze hatalmas pénzekért. 'Ki Ön? Mennyire hatékony? Mi rejtőzik Önben? Milyen fejlődésre képes?' Ezekre ad választ az Oxfordi Képességvizsgálat, az OCA. A kérdések elemzésére nem vállalkozom. Mindenesetre a 105. kérdés feltűnő: 'Lassan eszik Ön?'. Mintha már hallottam volna. Egy nagy cég, az APEH átvilágítási kísérletekor emlegette a sajtó ezt a kérdést. Csak nem ugyanarról a kérdőívről, vagy hasonló párjáról van szó, amivel már több hasonló állami vállalatnál szélhámoskodtak? A kérdésre nincs válasz. A kérdőív titkos. A vizsgálatot a nyilvánosság és az APEH-dolgozók felháborodása miatt 'elhalasztották'.

Vajon ki rendelte el az 'irányított személyiségvizsgálatot'? Miért pont az úgynevezett 'nemzetközileg kipróbált és jól működő módszerekkel' dolgozó, eddig ismeretlen céget bízták meg a feladattal? Mennyibe került volna a vizsgálat, és mennyibe kerültek volna a képzések, ahol a feltárt hiányosságokat korrigálták volna? Minde megannyi kérdés, amire előbb-utóbb választ kell adni.”

„A Blikk nyíltan megírta, hogy az OTP, a Fejleszési Bank és a VPOP személyiségvizsgálatot végeztetett, majd 'személyiségfejlesztő' tréningeken oktattatták mintegy 50-60 munkatársukat. Feltételezhetően ez várt volna az APEH dolgozóira is.”

Tesztek kamaszoknak!

Ha szeretnéd magadat jobban megismerni, vagy csak egyszerűen szereted a teszteket, akkor feltétlenül látogass el a NECC - Ki vagyok? oldalára!!


Vissza az előző oldalra