Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Nyilvánosság

Mottó: „Ha be akarjuk bizonyítani elméletünk igazát, nem kell-e azt minél több ember számára hozzáférhetővé tenni és megvitatni?”

Szólásszabadság

Hubbard szövegei teljes copyright védelem alatt állnak - az egyház erre hivatkozva próbálja meg elhallgattatni az őt kritizáló weboldalakat, embereket, kiadványokat.

Bevett módszer a bírósági perrel való fenyegetőzés, illetve a tényleges feljelentés. Így tünt el például a http://caesar.elte.hu/Koz-Hely/fishman.html oldalról az úgynevezett Fishman vallomás. Most helyette egy magyarázó szöveg olvasható. A fenyegetőzések mellett számos jogerős ítélettel is „büszkélkedhet” az egyház. A Fishman vallomást a No1kereszténység kapcsán tárgyaljuk.

Jellemző továbbá a szerverekkel való folytatott harcnak a kevésbé szabályszerű változatai is. Erről, és a Fishman vallomásról értékes cikkek:

Vissza az oldal elejére

Szcientológus nyilaktozatok - avagy háttéranyag riportereknek

A kommunikáció a szcientológia egyik központi fogalma („lekommunikálni”, „majd kommunikálunk még erről”) - ennek ellenére bizonyos fokú hiányosságok tapasztalhatók az érintett területen.

(Ha valaki pontosan tudja, hogy a Friderikusz Show-ban melyik szcientológus és mit nyilatkozott a tanfolyamok árairól, akkor írjon! Én csak annyit tudok, hogy még a szcientológusok is furcsállották: a valós áraknál alacsonyabb összegek hangzottak el - és nem akcióról volt persze szó...)

Tasnádi Gábor, a Magyar Szcientológia Egyház szóvivőjének nyilatkozatai

Rendkívüli tájékozatlanság

Vissza az oldal elejére

Védekezés helyett ellentámadás - avagy ne azt nézd mivel kritizálnak, hanem azt, hogy ki...

Vissza az oldal elejére

„Nyílegyenes” válaszok!

Vissza az oldal elejére

Tipikus bűnözői magatartás

Vissza az oldal elejére

Önvallomás - avagy cseréljük fel a pszichiátria és szcientológia szavakat...

Vissza az oldal elejére

A tudatalatti megnyilvánulása folytatódik - avagy tipikus bűnözői magatartás

Vissza az oldal elejére

További nyilatkozatok

Vissza az oldal elejére

Beleznay Endre, avagy hogyan hazudhat valaki öntudatlanul

A Cash Flow Magazin egy számában a következőt nyilatkozta Beleznay Endre (forrás):

- 2000 októberében a CDU/CSU frakció interpellációt nyújtott be a német szövetségi kormányhoz. A kérdések többsége a szcientológia egyházra vonatkozott. A kormány válaszában most először hivatalosan is felmentette az egyházat azok alól a vádak alól, melyeket évek óta minden jogi alap nélkül terjesztettek róla. Megállapították, hogy (idézem) „a Szcientológia Egyház, és annak tagjai betartják a törvényeket, nem tesznek erőfeszítéseket, hogy a gazdaságot befolyásolják és nem szereznek megengedhetetlen versenyelőnyöket”. Annak ellenére, hogy szó szerint milliókat fektettek az adófizetők pénzéből egy azért folytatott nyomozásba, hogy a fentiek ellenkezőjét bebizonyítsák, nem tudtak felróni semmit a szcientológia vétségeként.

A fentieket vessük össze a Sabine Weber - a Németországi Szcientológia Egyház elnökhelyettese - által írt levél elejével (forrás: Index >> Fórum >> Törzsasztal >> Szcientológia - vallás? biznissz? maf... - 1259-es (szcientológus) hozzászólás). Egyrészt figyeljünk fel a „párhuzamokra”, másrészt vegyük észre, hogy igazából nem az interpellációra adott válaszból idéz Beleznay Endre:

Körlevél különféle politikusok részére
München, 2000. dec. 6.

Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Valószínűleg hallottak már a CDU/CSU frakciónak a szövetségi kormányhoz intézett interpellációjáról ez év októberében (14/4358-as számú nyomtatvány). A kérdések többsége a Szcientológia Egyházra vonatkozott.

A szövetségi kormány válaszaiban most először hivatalosan is felmenti a Szcientológia Egyházat azok alóla a vádak alól, melyeket évek óta minden jogi alap nélkül terjesztettek róla. Ha ezeket a tényeket már a Kohl-féle kormányzat idején hasonló módon figyelembe vették volna, akkor a hatóságok egy hosszú sor eredménytelen és költséges kivizsgálást megtakaríthattak volna.

A kezdetek kezdetétől fogva minden érdekelt félnek előnyére vált volna az, ha párbeszédet folytatnak egymással, és megkövetelték volna, hogy a tényeket kiterítsék az asztalra.

A CDU/CSU interpellációjára adott válaszában a kormány megállapítja, hogy a Szcientológia Egyház, és annak tagjai
betartják a törvényeket,
nem tesznek arra való erőfeszítéseket, hogy a gazdaságot befolyásolják,
és nem szereznek megengedhetetlen versenyelőnyöket,
és nem sértik a természetgyógyászatot szabályzó törvényt sem.

Annak ellenére, hogy szó szerint milliókat fektettek az adófizetők pénzéből egy azért folytatott nyomozásba, hogy a fentiek ellenkezőjét bebizonyítsák, mégsem tudtak semmit sem felróni a Szcientológusok vétségeként.

A kormány válaszában nem állapít meg ilyet: az egyház németországi elnökhelyettese levelében félrevezeti az olvasókat. Persze, eleve képtelenség például egy vallási csoport tagjairól azt állítani, hogy betartják a törvényeket, amikor törvénysértés esetén nem kérdezik meg az embertől, hogy milyen vallású - vagyis ilyen irányú statisztikák nem is létezhetnek, és némi gondolkodás után leleplezhető a turpisság. Az is elgondolkodtató, hogy a levél csak az interpelláció azonosítóját adja meg, a válaszét nem...

Az viszont igaz, hogy a válasz a szcientológiára nézve kedvező elemeket is tartalmaz, azonban koránt sincs szó arról, hogy a német hozzáállás megváltozott volna.

Linkek:


Vissza az előző oldalra