Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Kitekintés a nagyvilágba

Mottó: „Várhegyi Attila rendkívül tájékozatlan a kérdésben, hiszen a Szcientológia Egyház mindenütt Európában egyházként funkcionál, legutóbb éppen Svédországban jegyezték be egyházként néhány héttel ezelőtt.” (Tasnádi Gábor, a Szcientológia Egyház szóvivője - forrás)

A betiltástól az adómentességig. Ez az oldal egyszerűen arra szolgál, hogy bemutassa a szcientológia fogadtatását Európában és az USA-ban, valamint, hogy illusztrálja: Várhegyi Attila nem igazán tájékozatlan a kérdésben...

Németország | Görögország | Franciaország | Svájc | Belgium | Ausztria
Oroszország | Olaszország | Nagy-Britannia | Svédország | USA

A Szceintológia Egyház külföldön

Németország

Bírálják a Szcientológiát (Magyar Hírlap) - „A Szcientológia Egyház veszélyezteti Németország belső biztonságát, mert antidemokratikus társadalmi rend megteremtésére törekszik - vélekedett pénteki sajtóértekezletén Peter Frisch, a német Szövetségi Alkotmányvédő Hivatal elnöke.”

Az egyház, amely auditál (Index) - „A német szövetségi munkaügyi bíróság 1998-ban úgy határozott, hogy a szcientológia 'nem egyház, hanem gazdasági vállalkozás'. Az álláspont azt követően alakult ki, hogy az eredetileg a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali mozgalmak szemmel tartására felállították hivatal egy évig figyelte a szervezet tevékenységét. A következtetés: 'A Szcientológia Egyház veszélyezteti Németország belső biztonságát, mert antidemokratikus társadalmi rend megteremtésére törekszik' (Peter Frisch, a német Szövetségi Alkotmányvédő Hivatal elnöke).”

Két tartományban - Bajorországban és Baden-Württembergben - a szervezet tagjai nem lehetnek közalkalmazottak.

Perek és panaszosok (Magyar Hírlap) - „Németországban egy müncheni bíróság kötelezte nemrégiben az egyházat 30 ezer márka visszafizetésére abból a 170 ezerből, amibe egy nyugdíjas mérnöknek kerültek a gyógyulást ígérő kurzusok.”

A szcientológia védelmében • Amerikai személyiségek levele Kohlhoz (Magyar Hírlap) - „Az aláírók odáig mentek, hogy ezt a hitleri Németország zsidóellenes politikájához hasonlították, mondván, hogy a harmincas években Hitler tette a vallási intoleranciát hivatalos kormánypolitikává.”
Perek és panaszosok (Magyar Hírlap) - „Az összehasonlítást nem utolsósorban zsidószervezetek kérik ki maguknak mind Németországban, mind az Egyesült Államokban. 'Azt gondoltam, nincsenek egészen az eszüknél'; – kommentálta az amerikai művészek levelét a náci koncentrációs táborokat megjárt író, Jurek Becker.”
Vallásra vállalkozva - „De vajon a színészek, rendezők, újságírók, akik aláírták a levelet, nevüket adva az ügy mellett, vajon mit tudnak az egyházról, és a levélről? Tom Cruise és John Travolta neve talán elég ahhoz, hogy bárki más is nevét adja, hiszen a két színész nagyon népszerű a sztárok körében is. Az esetet külön érdekessé teszi, hogy Constantint Costa-Gavras rendező töröltette nevét a levélből, miután elolvasta azt. A rendező azt nyilatkozta, hogy a szcientológiai egyház módszerei diktatórikusak, és ehhez nem adja a nevét. Fields ügyvéd válasza az volt, hogy az ortodox zsidó, és a keresztény egyház is diktatórikus. Később egy vitában kiderült, hogy Fields sem tud semmit az egyházról, csak Cruise, és Travolta miatt ment bele az egyház tanai mellett való kardoskodásba, ne meg persze a pénz is motiválta.”

A Windows 2000 és a szcientológusok - Vita Németországban (Index) - Németországban állami vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy milyen következményei vannak a kormányzati informatikára nézve annak, hogy a Windows 2000 bizonyos részeit szcientológusok fejlesztették.

A szekták nem jelentenek veszélyt - Bonn: A szekták nem jelentenek veszélyt a német társadalom számára olvasható abban a jelentésben, amelyet a múlt héten tett közzé egy német parlamenti bizottság. A dokumentum ugyanakkor felhívja a figyelmet: ezen a téren az állampolgárok szélesebb körű tájékoztatására van szükség. A Szcientológiai Egyházat, amelynek központja az Egyesült Államokban működik, Németországban sem szektának, sem vallásnak, hanem elsősorban kereskedelmi szervezetnek tekintik. Az elmúlt hónapokban a biztonsági szervek megfigyelése alatt állt, mivel célkitűzése ellentétes a német alkotmánnyal és potenciálisan politikai konfliktusok forrásává válhat. (forrás)

2000 októberi CDU/CSU interpelláció - Beleznay Endre kapcsán.

Fordítások német nyelvről - „'Ha az emberek kezdettől fogva tudnák, hogy ez a kommunikációs-tanfolyam (auditálás) egyenlo az agymosással, akkor sokan távol tarthatnák magukat tőle', hangoztatja Norbert Potthoff egykori scientology menedzser.”

További információk (angolul): Scientology: religious persecution in Germany?

Görögország

Betiltva.

Perek és panaszosok (Magyar Hírlap) - A társadalomra és a közrendre veszélyesnek ítélték.

Franciaország

Franciaországban elfogadták a szekták korlátozásáról szóló legszigorúbb törvényt - „Európában az egyik legszigorúbb, a szekták illegális tevékenységének korlátozásáról szóló törvényt fogadott el francia nemzetgyulés. Így a jövoben bírósági ítélet alapján feloszlatható minden olyan szektás mozgalom, mely korlátozza a tagok személyes jogait, vagy hazug propagandát fejt ki. A most elfogadott törvény ki nem mondva a szcientológiai egyház ellen irányul.”

Az egyház, amely auditál (Index) - A francia állam az egyház térhódításának megfékezésére, valamint tevékenységük ellenőrzésére 1996-ban parlamenti bizottságot állított fel.

Egy francia kormányjelentés veszélyes szervezetnek minősítette, mely „fenyegeti a közrendet” és „az emberi méltóságot” és feloszlatását kérte. A hatvan oldalas jelentés a szervezetet „totalitárius” szektaként írta le, ami személyi aktákat vezet tagjairól. (forrás: National Post)

Szcientológiai egyház: adatvédelmi aggályok (Magyar Nemzet) - „A közelmúltban Franciaországban büntetőbíróság elé idézték a szcientológiai egyház vezetőit. Az egyházi közösség több kilépett tagja a személyi adatvédelmi törvény megsértésével vádolja a felekezetet. Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója szerint a szcientológusok Magyarországon is ugyanezt a gyakorlatot folytatják.”

Egy lyoni fellebbviteli bíróság megmentette a börtöntől Jean-Jacques Mazier-t, a szcientológia egyház volt városi vezetőjét, és „csak” háromévi felfüggesztett börtönbüntetésre és 500 ezer frank pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú lyoni bíróság még 18 havi letöltendő börtönbüntetésre és 18 havi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az vezetőt, akit bűnösnek talált egy hajdani híve halálában.

Franciaországban per kezdődött a Szcientológia Egyház hét tagja ellen ([origo] 1999. szeptember) - „A Szcientológia Egyház hét tagját csalással, szélhámossággal és illegális haszonszerzéssel vádolják Marseille-ben. A két férfi és öt nő alkotta csoport az ügyész szerint még 1987 és 1990 között tíz embert forgatott ki vagyonából részben vagy teljesen.” (Forrás: kereséssel fellelhető innen - gyorskeresés + keresés a csatornában + "szcientológia".)

Szélhámosság vádjában találta bűnösnek a marseille-i bíróság a helyi Szcientológiai Egyház tagjait ([origo] 1999. november) - „A marseille-i bíróság szélhámosság vádjával elítélte a helyi Szcientológiai Egyház irányítóját, Xavier Delamare-t, aki 2 év börtönt - ebből másfél évet felfüggesztve - kapott, s 100 ezer frankos büntetést köteles fizetni. A perben fél évtől 2 évig terjedő, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a szervezet négy másik aktivistáját is. Az ítélet precedensértékű.” (Forrás: kereséssel fellelhető innen - gyorskeresés + keresés a csatornában + "szcientológia".)

Házkutatás a párizsi szcientológusoknál (Magyar Hírlap) - „A hatóság több dokumentumot, az egyház tagjaival és ellenségeivel kapcsolatos nyilvántartást zsákmányolt. A francia Liberation értesülései szerint több nyilvántartást a DSA (Különleges Ügyek Osztálya) szignált. Ez papíron az egyház PR-részlege, a francia lap szerint azonban valójában a szcientológusok saját titkosszolgálata.”

Svájc

„Ádáz harcot vívnak ellenük” - Az egyház, amely auditál (Index)

Egy littaui magániskola tanárnőjét menesztették állásából, mert kiderült róla, hogy szcientológia-hívő. Miután az iskola több alkalmazottjáról is bebizonyosodott, hogy ugyanahhoz az egyházhoz tartoznak, az iskolát bezárták.

Belgium

NAGYÍTÓ - Figyelemelterelő kampány Belgiumban (Hetek) - A belga kormány kampányt indított minden kisebb vallási felekezet ellen - ami nem éppen üdvözlendő, mindenesetre elárulja: itt sem támogatják a szcientológiát... „Két év elteltével a belga kormány elérkezettnek látta az időt arra, hogy végre 'sínre kerüljön az ártalmas szekták ellen hozott rendelet életbeléptetése'. [...] A vallási mozgalmak elleni hadjárathoz a televíziót, a rádiót és az írott sajtót is segítségül hívó kormány első lépéseként számos ingyenesen hívható telefonvonalat léptetett életbe, ahol az érdeklődő választ kaphat kérdéseire, illetve hangot adhat bizonyos szervezetekkel szembeni gyanakvásának; az iskolákban, közhivatalokban pedig színes brosúrákkal hívják fel a lakosság figyelmét a veszélyekre.”

Ausztria

Az egyház, amely auditál (Index) - Menesztették a Telekom Austriától a szcientológia egyház egy hívőjét , aki az állami szerveket összekötő titkos telefonhálózat központjában igen fontos pozíciót töltött be.

Osztrák tanácsok szektaügyekben (Magyar Hírlap) - „...néppárti miniszter másik kezdeményezése párthatározatot sürget, amely kizárja a szcientológia híveit mindenfajta funkcióból, a parlamenti képviselőségből is. Az érdeklődést a Néppárt biztonságpolitikai szóvivője keltette fel, aki védelmébe vette egyik közeli barátját, a burgenlandi Oberpullendorf városi tanácsosát, pontosabban magát a szcientológiát. [...] Megjegyzése általános felzúdulást váltott ki, és felvetette a kérdést, vajon lehet-e éppen biztonságpolitikai referens olyan személy, aki rokonszenvezik a hatalom megszerzésére törekvő, tagjait a bénultságig terrorizáló, kétes üzleti tevékenységet folytató s ráadásul magát vallásként feltüntető szervezettel.”

Oroszország

Perek és panaszosok (Magyar Hírlap) - „Az egészségügyi miniszter tavaly betiltotta azok alkalmazását, főleg a többórás szaunából és nagy mennyiségű vitaminból álló kúrákat, amelyek nyomán radioaktív sugárzással fertőzött csernobili gyerekek állítólag szédülési rohamokról és súlyos kelésekről panaszkodtak.”

Olaszország

Perek és panaszosok (Magyar Hírlap) - „Üldözésről beszélt az olasz szcientológia-egyház egyik szóvivője...”

No1Olasz kormányjelentés a szcientológiáról - „Az a probléma, hogy a megtisztítási folyamat befejezése valóban nagyon magas összegbe kerül; ez az, amiért a hivatalosan hirdetett cél ellenére is úgy tűnik, hogy a szekta igazi szándéka a haszonszerzés és a tapasztalatlan emberek kihasználása - ahogy ez egyébként az alapító egyes írásaiból is nyilvánvaló.” (Forrás: Olasz kormányjelentés a szcientológiáról - 1998, angol fordítás)

Nagy-Britannia

([origo] Hírek Kivonat) - „Nagy-Britannia nem ismeri el karitatívnak a Szcientológia Egyházat 1999. Londonban a Jótékony Intézmények Felügyelőbizottsága a nagy-britanniai Szcientológia Egyháznak nem adta meg a karitatív szervezetek jogi státusát, mert döntésük szerint a szervezet nem a közjó érdekében tevékenykedik. Híján a köz üdvéért végzett jótékonysági munkának, a brit törvények szerint a Szcientológia Egyház nem kaphatja meg a karitatív szervezetek jogi státusát, függetlenül attól, hogy meghirdetett céljai közt szerepelhettek jótékonysági elképzelések.” (Forrás: kereséssel fellelhető innen - gyorskeresés + keresés a csatornában + "szcientológia".)

Svédország

Svédországban egyházként működhet a szcientológusok szervezete (Origo) - „Elismerték egyházként a szcientológusok szervezetét. A döntést a vallási közösségek elismerése ügyében illetékes kamaratanács hozta, az év elejétől hatályos egyházi törvény alapján, amely egyébként a protestantizmus államvallási státusát is megszüntette.”

USA

A szervezet adómentességet élvez.

A külügyminisztérium 1997-ben kiadott éves jelentése Az Egyesült Államok szövetségesei közül a jelentése bírálja Németországot a Szcientológia Egyház zaklatásáért. A német kormányszóvivő ugyanakkor közölte: Bonn az amerikai bírálat ellenére sem változtat a szcientológiával szembeni eddigi magatartásán, s kötelességének érzi, hogy tájékoztassa a lakosságot a szcientológia mesterkedéseiről.

Perek és panaszosok (Magyar Hírlap) - „1977-ben hivatalos iratok eltulajdonítása miatt még elítélték ugyan az egyházalapító Hubbard feleségét és tíz munkatársát, de azóta sikerült elérni az adómentességet biztosító vallási státust, sőt közéleti, politikai befolyást.”

Lisa McPherson halála - „13 év után, Lisa McPherson végül 'Clear'-ré vált -- utána elmebeteggé (Washington Post 12/6/97)” Egy szcientológus élete és halála (1959-1995).

A zászlók forrása: Flags - Flags of the World csoport tagja.
Ha honlapodon használod ezeket a zászlókat, akkor kérlek helyezd el ezt a szöveget is!


Vissza az előző oldalra