Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Lisa McPherson

Mottó: „A Boszniában és Jugoszláviában élő szerbek nagy többsége ma sem tudja reálisan megítélni, miben is vett részt. A közelmúltban a jugoszláv állami televízió bemutatta a BBC dokumentumfilmjét a srebrenicai tömegmészárlásról. A film általános felháborodást és tiltakozást váltott ki Szerbiában. Sokan el sem hitték, hogy a borzalmak megtörténtek, mások tagadták, hogy a kegyetlen vérengzést a szerbek követték volna el. A televízió szerkesztőségébe telefonáló felháborodott nézők követelték a műsor sugárzását jóváhagyók felelősségre vonását, egyes (szélsőséges) politikai pártok pedig parlamenti vizsgálatot sürgettek” (Népszabadság 2001. augusztus 3.)

„A szcientológia öl!” - szól a hangzatos frázis, és a kézenfekvő példa általában Lisa McPherson (1959-1995, szcientológus). Mi az igazság?

Lisa McPherson története

A következő összefoglaló a The Washington Post - The Life & Death of a Scientologist cikke alapján készült.

Lisa McPherson 14 éves volt, mikor szeretett bátyja öngyilkosságot követett el (majd rá tíz évvel az édesapja is). A középiskola elvégzése után egy néhány évig tartó, korai házassága volt, majd 1982-ben, 23 évesen megkezdte első tanfolyamát a szcientológusoknál.

Négy évvel később „clear bizonyosságin” vett részt, ahol kudarcot vallott. Később hozzáment egy szcientológushoz, 1989-ben egymillió évre elkötelezte magát az egyház mellett, és Sea Organisation taggá vált, ami az egyház elit-rétegének számít.

A kilencvenes évek elején elvált, és elhagyta a Sea Organisation-t is. 1991-ben és 1994-ben ismét nem sikerült megszereznie a „clear” státuszt - az indoklás: ő egy „potential trouble source” volt, mivel kapcsolatban állt szcientológia ellenes, „elnyomó” személyekkel.

1994-ben fizetésének 40 százalékát, 55.000 dollárt költött a szcientológiára (körülbelül 15 millió forint), 1995-ben 42.000 dollárt. 1995. szeptember 7-én teljesült álma: „clear”-nek nyilvánították.

Október közepén csökkent munkahelyi teljesítménye és az egyháznál személyét terhesnek nyilvánították. Novemberben furcsán kezdett el viselkedni, majd egy kisebb közlekedési baleset után, melyben nem sérült meg, meztelenül sétált a városban. A rohammentősöknek azt mondta, hogy nem őrült meg, csak fel akarta hívni magára a figyelmet: „Segítségre van szükségem. Beszélnem kell valakivel.”.

A közeli Morton Plant kórházba szállították, ahol a nővérek elmondása szerint nyugodtan viselkedett, és elmondta: bátyja és édesapja öngyilkosságot követtek el, de ő nem akar öngyilkos lenni, és mást se akar megölni.

Nem sokkal később szcientológusok egy csapata érkezett a kórházba, akik magukkal vitték Lisát, mondván: a pszichiátriai kezelés ellenkezik Lisa vallásával. Lisa kijelentette: „haza akarok menni a barátaimmal a gyülekezetből” - mire a jelenlevő orvos (egy pszichiáterrel való konzultálás után) úgy döntött, hogy akarata ellenére nem kezelhetik.

17 napot töltött el egy szobában, ahol Hubbard pszichotikusokra vonatkozó intelmei szerint kezdték kezelni: 24 óra magány, pihenés, anélkül, hogy a beteghez szólnának, vagy válaszolnának a kérdéseire. Állapota azonban csak rosszabbodott: nem volt hajlandó ételt magához venni, viszont felpörgött, hiperaktív, nyughatatlan volt. Mivel nem evett, a torkán ételt próbáltak meg leerőszakolni. Antipszichotikumok helyett nyugtatót és altató injekciókat kapott, vitaminokat és gyógynövény főzeteket: képesítéssel rendelkező orvos nem látogatta meg. December 5-én meghalt, holttestét hegek és rovar harapások nyomai borították.

Az orvosi jelentés körül nem tiszta minden, a mostani vélemény szerint egy tüdejébe jutott vérrög okozta halálát, de olvasni kiszáradás okozta halálról is.

Mi következik ebből, és mi nem?

Nem követekezik az, hogy a szcientológusok akarata ellenére tartották fogva Lisát. Hogy sokan fognak még hozzá hasonlóan járni, így ez egy tipikus jelenség ebből a szempontból. És az sem következik, hogy az őt kezelő szcientológusok nem jóhiszeműen jártak el, amikor a Hubbardi leírásokat követték.

Az Operation Clamebake - The Radio & TV Vault oldalán van egy riport (CBS Public Eye - 7/1-1998 ), amit egy szcientológussal készítettek Lisa halála kapcsán. A végefelé az egyház tagja magából kikelve hangoztatta: nem vitték pszichiáterhez, mert „a pszichiáterek tönkretették volna”, „a pszichiátria tönkreteszi az emberek életét”, „elektrosokkot használnak, és az az ami agykárosodást okoz, az teszi tönkre az emberek életét”!

A pszichiátriától való beteges irtózás része a szcientológiának - elég egy pillantást vetni a honlap vendégkönyvére. A hívekben kezdetben Hubbard ültette el azt a sok hazugságot és téves képet, amit ma már egymás közt is keringetnek, és amikben tényleg hisznek. Ez a torz, le nem ellenőrzött, meg nem vizsgált kép mindaddig nem is okoz gyakorlati problémát, amíg nincs szükség a pszichiátria rendelkezésre álló módszereire (addig „nyugodtan” lehet utálni a tűzoltókat, amíg nem ég a ház.) Az elektrosokk például valóban brutális eljárás volt akkor, amikor még az altatás nem állt elég magas színvonalon, és a pszichiáterek kénytelenek voltak éber embereket kezelni. Akkoriban viszont ez volt az egyetlen lehetőség számos betegség esetében. Lisa halálát akármi is okozta: a szcientológusok képtelenek voltak 17 nap alatt (pozitív) eredményt elérni, és erre a továbbiakban is képtelenek lettek volna. Lisa esetéből számomra nem a halála szolgál a legtöbb tanulsággal, hanem a - régóta meghaladott elvi alapokon nyugvó - szcientológus módszer teljes csődje egy éles pszichiátriai helyzetben.

Valószínűnek látszik, hogy Lisa McPherson halála egyszerűen (ritka) mellékhatása a szcientológiának. A mellékhatás ritkábban lép fel, ha kiszűrik maguk közül a pszichiátriára szoruló embereket, ahogy ezt valóban meg is próbálják tenni (lásd itt) - ez azt bizonyítja, hogy nem a szcientológus technológiát alkalmazták rosszul Lisa esetében, hanem általában nem kívánnak szembenézni a tűzoltás problémájával...

Linkek:


Vissza az előző oldalra