Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Hírek


Franciaországban elfogadták a szekták korlátozásáról szóló legszigorúbb törvényt
2001. május 21. csütörtök

„Európában az egyik legszigorúbb, a szekták illegális tevékenységének korlátozásáról szóló törvényt fogadott el francia nemzetgyűlés. Így a jövőben bírósági ítélet alapján feloszlatható minden olyan szektás mozgalom, mely korlátozza a tagok személyes jogait, vagy hazug propagandát fejt ki. A most elfogadott törvény ki nem mondva a szcientológiai egyház ellen irányul.”

Megjelenik a 3. Veér A. - Erőss L. könyv a szcientológiáról
2001. május

„A szcientológia mocsarában” címmel megjelent a harmadik magyar szcientológiáról szóló (nem szcientológus) könyv. Bővebben.


Szcientológiai egyház: adatvédelmi aggályok (Magyar Nemzet)
2001. április 2. hétfő

„A közelmúltban Franciaországban büntetőbíróság elé idézték a szcientológiai egyház vezetőit. Az egyházi közösség több kilépett tagja a személyi adatvédelmi törvény megsértésével vádolja a felekezetet. Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója szerint a szcientológusok Magyarországon is ugyanezt a gyakorlatot folytatják.”


A füzet egy oldalaForrás: MKDSZ

Hiteltelen füzetet kaptak a képviselők a szcientológiáról (MKDSZ)
2001. április 9. hétfő

„A 'szcientológia egyház' megtévesztő propaganda anyagot juttatott el az országgyűlési képviselőkhöz, amellyel szervezetük egyházi jellegét akarták bizonyítani. A füzet úgy tünteti fel, mintha ezt az egyházi jelleget a római katolikus filozófusok is elismernék. A szerző, akinek a nevét a füzet hordozza, pápák munkatársának mondja magát, de a Vatikánban ismeretlen, s az Interneten is csak ezen műve kapcsán található meg. A kiadvány belső ellentmondásai hamisítványra utalnak.”

A Duna TV Híradójában hangzott el április 2-án (Duna TV)
2001. április 2. hétfő

„A Vatikánban ismeretlen Urbano Alonso Galan állítólagos pápai tanácsadó neve. Ennek Surján László Fideszes képviselő járt utána azt követően, hogy a szcientológusok eljuttattak egy, a Galan professzor tollából származó kiadványt az országgyűlési képviselőknek. Surján László reggeli műsorunk,az INDUL A NAP vendégeként mondta el véleményét a kiadványról.”

Szcientológus brosúra honatyáknak (Magyar Nemzet)
2001. április 3. kedd

„Az egyházalapítás rendjét szabályozó törvény módosításának parlamenti vitájakor a magyarországi szcientológusok kiadványban tájékoztatták a képviselőket, hogy a római katolikus egyház egyik vatikáni hittudósa, Urbano Alonso Galan is elismerte felekezetük egyházi jellegét. A szerzőt Karl Josef Rauber pápai nuncius nem ismeri. Amennyiben a füzetet a szcientológusok szélesebb körben terjesztik, a Magyar Katolikus Püspöki Kar megfontolja, hogy milyen formában tiltakozzék.
[...]
Tasnádi Gábor, a Magyarországi Szcientológia Egyház szóvivője ennek ellenére kitart amellett, hogy a füzet szerzője nagy hírű teológus. Lapunk kérdésére kijelentette: a félreértések tisztázására egyháza nevében meghívják Magyarországra.”

A Vatikán nem tud a tanácsadóról (Magyar Nemzet)
2001. április 4. szerda

„Karl Jozef Rauber pápai nuncius a Duna Televízió hírműsorában kijelentette: 'A parlamentben terjesztett szcientológiai kiadvány szerzőjéről nem tudunk semmit, a Vatikánban nem ismerik.' A szcientológusokról elmondta: 'Maga a szervezet és annak működése diktatórikus. Szabadságról beszélnek, de a gyakorlatban inkább gátolják azt, az ember identitását morálisan és szociálisan egyaránt szétrombolják. A szcientológia végcélja szerintem nem vallási, sokkal inkább gazdasági.'”


Hubbard az iskolákbanTöbb iskolában jóhiszeműen kifüggesztették a szcientológiai jellegű alapítvány szóróanyagát. (Fotó: Schmidt Andrea)

Hubbard az iskolákban (Délmagyarország)
2001. február 22. csütörtök

„Elemi iskolás gyermekeknek szóló felzárkóztató programokról terjeszt szóróanyagot a szegedi általános iskolákban egy olyan alapítvány, amely az L. Ron Hubbard alapította szcientológia egyházhoz köthető. A 'Varázssziget Tanuló Csoport Alapítvány' vezetője cáfolja, hogy köze lenne a szcientológiai szervezethez, ugyanakkor ő maga szcientológus. Tájékozódásunk nyomán kiderült: az iskolákban nem tudtak az alapítvány szcientológiai vonatkozásairól, és sok helyen jóhiszeműen kifüggesztették a faliújságra a felhívást. Az alapítványi tájékoztatóban a szervezők a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtár részlegét jelölték meg, mint a 'felzárkóztatás' helyszínét.

(Írásaink a 6. oldalon.)”


Szcientológusok tiltakozása - A nagykövetség sajtóattaséja nem kommentálta az esetet (Magyar Nemzet)
2001. január 26. péntek

„Hosszú ideig követendő példaként emlegettük Franciaországot, hiszen a 'szabadság, egyenlőség, testvériség' hazájában maradéktalanul érvényesültek az általános emberi és szabadságjogok. Mára mindez elveszni látszik – mondta Tasnádi Gábor, a Magyarországi Szcientológia Egyház szóvivője a budapesti francia nagykövetség előtti tegnapi demonstráción.”

Nyomuló szcientológusok - Százan tüntettek Budapesten egy francia törvény ellen (Index)
2001. január 25. csütörtök

„Minden idők legviccesebb tüntetését rendezték a csütörtök reggeli szemerkélő esőben a Francia Nagykövetség előtt. A Magyarországi Szcientológiai Egyház száz hívője az ellen a francia törvénytervezet ellen tiltakozott, amely lehetőséget ad arra, hogy 173 kisegyházat a francia politika kigolyózzon a saját közéletéből.”

„A francia szenátus csütörtökön tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely 173 vallást ítél veszélyesnek, és amely alapján, ha egy vallás vezetői ellen két elmarasztaló ítélet születik, akkor a közösség feloszlatható. A törvény az újjászervezési kísérletet is büntetné.”


Klónozott weblap

Weblapot klónoztak a szcientológusok (Index)
2001. január 23. kedd

„Az élvezeti szerektől való függőség Narconon elnevezés alatt tömörülő ’szakértői’ teljes egészében lemásolták a népszerű Urban75.com weboldalt, illetve átvették annak desingnelemeit. Ez utóbbi webhely a bulik, rave-partik résztvevőinek nyújt információkat. Témái közé tartozik a fényképezés, sport, szatíra és megfontolt tanácsok a drogokról.”

„A Narconon lenyúlta egy partioldal ruháját, és ’köpd be a barátaidat’ bejelentőlapot szőtt a tartalmak közé.”

Urban75, Az Urban75 reakciója, „So what's happening?: Naturally, we immediately contacted Narconon and their ISP, Earthlink, asking them to remove their 'tribute' to us. They didn't reply. We wrote again. And again. And again. And again.”
Narconon - www.ecstasyaddiction.com, Narconon - www.heroinaddiction.com, Narconon - www.marijuanaaddiction.com stb.


Duncan Shelley: Az elme gyilkosai

Duncan Shelley: Az elme gyilkosai

2000 október 24. - megjelenik egy magyar szcientológus „antipszichiátriai” regénye. Belső lap - attól tartok, jobban illik a dianetikára (a szcientológusok „tudományára”), mint a pszichiátriára...:

„Az emberek tudják, hogy a reklámokban gyakran hazudnak nekik. Az emberek tudják, hogy a politikában gyakran hazudnak nekik. Az emberek tudják, hogy a világban tengernyi hazugság van. Ám az emberek gondolkodás nélkül, vakon elhisznek mindent, amit úgy adnak elő, hogy tudományos tény.”

További információk


Vissza az előző oldalra