Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

DianetikaFejlesztés alatt...

Mottó: „Csodálkozom az agykamra elméleteken, amelyeket skolasztikus teológusoktól és filozófusoktól olvastam arról a három kamráról, amely szerintük az agyban található. Ez azoknak a képzelgése, akik sohasem tanulmányozták a mindenség alkotójának, a mindenhatónak keze munkáját, ahogyan ez a test felépítésében látható, hanem mindenféle forrásból összegyűjtött, gátlástalan vélemények után igazodnak, amelyek egyáltalán nem mentesek a szentségtöréstől.” (Vesalius (1514-1564) - forrás: Az agy felfedezése)

Vulkán

A dianetika a „Dianetika - A szellemi egészség-modern tudománya” c. Hubbard könyv megjelenésével indult útnak (mely elején egy kitörő vulkán látható). Utat ígér a boldogság, a magasabb intelligencia, a „tökéletes felidézés” (kb. tökéletes memória) eléréséhez. Hubbard megpróbálta tudományos körökben is elismertetni, ez azonban nem sikerült. Később Hubbard elkezdte megalkotni a szcientológiát, és a dianetika is az egyház keretein belül kezdett el működni - immáron adómentesen. A könyv maga egy ideig az eladási listák elején szerepelt - állítólag az egyház felvárásolta az egyébként saját kiadású példányait...

Mit állít a dianetika?

Dianetika néven röviden az alábbiakat állítja Hubbard - a hozzáfűzött kritika lentebb olvasható:

Kritika

Az összehasonlítás mértékeként: a clear úgy viszonylik a mai átlagemberhez, ahogy a mai átlagember viszonylik a klinikai esethez. A távolság nagy, s ezt nehéz volna eltúloznunk.

(Hubbard: Dianetika - 228. oldal)

Nem írok átfogó elemzést, de azért lenne pár észrevételem... A dianetika elvileg egy tudomány, ugyanakkor a szcientológusok adómentesen űzik. Ez alatt azt kell érteni, hogy az egyes „tanfolyamok” és „auditálások” előre meghatározott összegbe kerülnek, amit a kedves vevő „adományként” fizet meg. Így ugyanis adómentes a dolog.

A dianetika elvileg feltárja a problémák egyetlen okát, a „reaktív elmét” - ugyanakkor a dianetika után ott vannak a további OT szintek, amik elvileg - részben - szintén problémákat oldanak meg.  OT III  Lásd itt

A dianetika elvileg „működik”, a gyakorlatban azonban képtelen beváltani ígéreteit: senkinek sem ad például „tökéletes felidézést”. S mivel majdnem minden betegséget lelki eredetűnek tart (a vírusok és baktériumok által okoztakon kívül), és lelki úton próbálja gyógyítani, ezért nem egy szcientológus halt már meg pl. rákban, bízva a Hubbard által leírtakban. Ezekről, az öngyilkossági esetekről és a pszichotikus, dianetikát elvégzettekről persze nem szólnak a szcientológusok PR anyagai... Ami nincs meg a PR anyagokban, megtalálható az Interneten: Why are these people dead Scientology?. Egyébként Hubbard egyik fia, Quentin Hubbard is öngyilkos lett (szcientológusként), lásd pl. az előző linket.

Maga a könyv egyáltalán nem tudományos stílusban íródott, inkább eleve bestsellernek szánhatta Hubbard. Érzésem szerint nagyban hatott rá Freud elmélete (talán főként az álmot leíró), mely bátran alkot új fogalmakat, és teremt modellt a semmiből (álomcenzúra, vágykifejezés stb.). A könyv nem írja le, hogy milyen kísérleteket végzett (márpedig a megismételhető kísérletek leírása alapvető követelmény), kérdéses, hogy végzett-e egyáltalán bármilyen kísérletet. A könyv továbbá nem tartalmaz hivatkozásokat, és semmilyen tudományosnak mondható magyarázatot a modell érvényességére, létrejöttére. Ugyanakkor görcsösen próbálja önmaga előtt is bizonygatni saját tudományosságát. Már a copyright jogokat ismertető belső lapon is olvasható, hogy bizony nem egyéni állásfoglalás a könyv tartalma, hanem kutatások és megfigyelések gyűjteménye. Én személy szerint ezen rökönyödtem meg először - aztán már egészen hozzászoktam, hogy az érvek helyett „ez tudományos tény” jellegű magyarázatokkal kell beérjem...

A könyv bátran dobálózik „tényekkel” mindenféle hivatkozás nélkül - nyilván nem véletlenül... Teljes képtelenségeket állít a legkülönbözőbb tudományok vizeire evezve, becsapva a jóhiszemű olvasót, hamis presztizst keltve.

A könyv sokat ígérésére jellemző az elején található mondat, mely szerint nemcsak, hogy nem törekedett tudálékos nyelvhasználatra, de egyenesen mellőzte azt... Persze a könyv végére nyilvánvalóvá valálik ennek hamissága - olyan, mintha a bevezetővel kezdte volta a könyv írását. Olyan ez a kijelentés a könyv elején, mint egy meg nem tartott szilveszteri fogadalom: igenis tudományoskodó a könyv nyelvezete, és nem igaz, hogy a beszélt nyelvet használja. Némi ízelítő a bevezetett fogalmakból: dinamika, aberráció, clear, auditor, affinitás, tónus szint, engram, reaktív bank, engrambank, standard memóriabank, szomatika pálya, valenciváltás.

Már az első oldalakon durva pszichiátria ellenesség található, és úgy mutatja be azt, mintha éjjel-nappal agyműtéteket végeznének, és az elektrosokkról is úgy ír, hogy fogalma sincs róla. Tény, hogy az írás idejében még nem volt megfelelő színvolanú az altatás, így nem lehetett alvó betegeken végrehajtani az akut pszichózisok esetén életmentő beavatkozást.

Hubbad szerint az emberek tele vannak „aberrációkkal”, például erre vezeti vissza a homoszexualitást is... Más kérdés, hogy az öngyilkosságot elkövető fia meleg volt, egészen halála pillanatáig: a homoszexualitás ugyanis nem betegség, ennek megfelelően nem is kell kezelni, betegségtudat kialakításával bűntudatot okozni... Egyébként Hubbard nem csak az azonos neműekhez való vonzódást tartja devianciának, hanem mindenféle „szexuális perverziót”.

A könyvben gyakran beszél Hubbard egyenletekről, anélkül, hogy egyet is felírna... Illetve egy képlet valóban szerepel a könyvben (58.o.): mindenféle előzetes levezetés, vagy utólagos bizonyítás nélkül. Ennek megfelelően nem is használja a képletet sehol...

Az „engramokat” elvileg öntudatlan állapotban szerzik az emberek - a könyvben igen szélsőséges leírások találhatóak. Minden ember elvileg sok-sok „engram” tulajdonosa, ugyanakkor a valóságban nem igazán jellemző, hogy az embert pl. baseball ütővel kétszer is leütik, úgy, hogy mindkét alkalommal elveszti az öntudatát (105.o.); nem gyakori, hogy az ember medvére vadászik, rálő egy szikláról, de közben leesik, megint rálő, célt téveszt, aztán rájön, hogy a puskája nem is alkalmas egy medve leterítésére (153.o.); nem valószínű, hogy szeretkezés közben, az orgazmus előtt az apuka szép kerek mondatban kifejti, hogy ő most inkább nem engedi bele az anyukába, mert jobb lesz, ha később lesz gyerekük, és egyébként is nem biztos, hogy szereti a gyerekeket, meg aztán ott a munka is (295.o.); nem valószínű, hogy hasonló helyzetben szintén kerek párbeszéd hanzik el a félrelépő anyuka és a szerető között, melyben kielemzik a férj személyiségét (278-279.o.); feltehetően egészen ritka, hogy kéjgáz hatása alatt álló fogorvosnál levő páciens fülébe a csinos, kékszemű, perverz ápolónő pajkos dolgokat suttog, és aztán szerencsétlen ember néhány év múltán egy olyan nővel találkozik, aki nagyon hasonlít erre a hölgyre (156-158.o.) és így tovább.

Az élet céljaként pedig a „végtelen túlélést” megjelölni teljesen abszurd dolog, olyasmi, ami önmagában nem ad célt az életnek. Talán a túlélés lehet egy állat életcélja (de inkább nem), azért az emberek többsége valami mást is szeretne az örökéleten kívül, nem árt, ha érdemes is élni valamiért...

Végül, engem az is zavar, hogy a dianetika szó elvileg egy tudományt jelöl, viszont mindenhol nagy betűvel írják, vö. biológia, kémia, fizika, matematika, informatika, továbbá védjegy, vö. Genetika®, Relativitáselmélet® stb.

Természetesen, mint minden hit, a dianetika is képes átmeneti javulást elérni, ahogy Hubbard kivételesen találóan írja a könyvben: „Ha sikerül meggyőzni az egyént, hogy árnyakkal viaskodik, vagy elhitetni vele, hogy félelmei ilyen vagy olyan okra vezethetők vissza (még akkor is, ha ez nem felel meg a valóságnak) - állapota javulhat.”

Linkek a dianetikáról:

Továbbá PR anyag az egyáztól: Dianetika oldal. Ennek egy „érdekes” oldala a „3d Körutazás az emberi elmében”, mely attól három dimenziós, hogy egy kék fejet néha körbeforogni látunk - ez talán inkább egy utazás a(z emberi) koponya körül... :-) Egyébkéntt ez képezi a lap elején található leírás alapját is a Dianetika c. könyv mellett.


Vissza az előző oldalra